lauantai 5. syyskuuta 2015

Rakkaudesta tarinoihin

"Istun pimeässä huoneessa. Sydämeni jyskyttää kilpaa kiihtyneen hengitykseni kanssa. Puuskutan kuin ajokoira, joka viimeisillä voimillaan taistelee edessään sinkoilevan jäniksen perässä. Olo tuntuu lähes sietämättömältä. Kurkkuani kuristaa. Kiemurtelen penkissä saaden jo paheksuvan katseen vieressä istuvalta sinitakkiselta rouvalta. – Sori, hymähdän. Samalla sekunnilla valot syttyvät. Jähmetyn penkkiin kuin liimattu. Sydämeni muljahtaa ylösalaisin. Ensimmäiset tekstit lipuvat valkokankaalle. Nyt se on menoa. Nyrkin kokoinen möhkäle rintakehäni uumenissa on taas elossa. Se takoo rintaani kuin olisi juuri hyppäämässä ulos. Popcornin tuoksu leijailee sieraimiini, kuinka voin ja suolan yhdistelmä voikaan olla niin päätä huumaava. Ensimmäiset sävelet kajahtavat ilmoille. Basson jysäykset tuntuvat tärykalvoilla. Jännitykseni laukeaa hetkeksi ja ennen kuin tajuankaan, olen noussut pystyyn, kääntynyt satapäisen yleisön eteen ja kiljahtanut kädet ylhäällä: – Mä kirjotin tän leffan! Rysähdän paikalleni. Hetken aikaa jo mietin pitäisikö nolostua, kunnes vieressä istuva sinitakkinen rouva kääntyy puoleeni. Hän taputtaa minua olalle ja nyökkää hyväksyvästi. Hymyilen takaisin suupielet korvissa."

Näin alkoi hakemukseni Jyväskylän avoimen yliopiston kirjoitamisen perusopintoihin viime keväänä. Painaessani send-nappia otin askeleen kohti tuntematonta. Tuolla hetkelä astuin oman mukavuusalueeni ulkopuolelle ja aloin tehdä yhdestä haaveestani totta. Vaikka kirjoittaminen opiskeluaikoina on aina tuntunut helpolta, tiesin olevani fiktiivisten tekstien kirjoittajana täysin noviisi. Tosin opintoihin pääsy ei ollut itsestäänselvää, sillä aloituspaikkaa tavoittelivat monet muutkin. Minua onni lykästi, sain aloittaa kirjoittamisen opinnot tänä syksynä. 

Kirjoittamisessa kiehtovinta on vapaus. Vapaus luoda ja kokeilla rajattomasti asioita. Toki tiettyjä sääntöjä kannattaa noudattaa, mutta tarinoiden ja juonen kehttelyssä vain mielikuvistus asettaa rajoja. Minä koen kirjoittamisen yksinäisyyden myös rentouttavana. Se hetki kun mieli saa vapaasti vaeltaa tunteista ja tunnelmista toiseen, ilman ulkopuolisia tekijöitä, on supersosiaalista työtä tekevälle kuin terapiaa. Jos hyvin käy, syntyy teksti, joka tuottaa suurta mielihyvää itselle ja ehkä tunnekokemuksen myös muille.

Totta jo tänään -blogin aloitan tarkoituksella tehdä kirjoittamisestani näkyvämpää – yhteisöllisempää. En opettele kirjoittamaan päiväkirjaa, vaan tekstien tarkoituksena on löytää lukijansa, viihdyttää ja koskettaa. Nyt otan taas yhden askeleen pois omalta mukavuusalueeltani ja siirryn alueelle, jossa tekstejäni voi joku ulkopuolinen ehkä jopa kommentoida – hui!
 
"Lopputekstit lipuvat ruudulle. Viimeinen kappale lähtee soimaan. Vilkaisen salaa penkin raosta taaksepäin, näen vanhan miehen pyyhkäisevän silmäkulmaansa. Samalla hetkellä valkokangas pimenee ja valot syttyvät saliin. Nurkassa oleva pieni valokeila kääntyy minuun. Häkeltyen nousen seisomaan ja lähden kulkemaan hapuillen kohti lavaa pienen valokeilan saatellessa askeleitani. Portaita noustessa sydämeni jyskyttää ja kurkkuani kuristaa. Perillä käännyn liioitellun hitaasti kohti yleisöä. Tuntuu kuin aika olisi pysähtynyt. Herään todellisuuteen vasta avatessani silmäni. Näen edessäni jotain uskomatonta – sali täynnä hymyileviä ihmisiä. Yleisö nousee seisomaan ja räjähtää aplodeihin. Sinitakkinen rouva tulee halaamaan ja ojentaa keltaisen gerberan. Onneksi hain kirjoittamisen opintoihin. Nyt jo nauran vapautuneesti ääneen, ja taas suupielet kipuavat korviin. – Kiitos, kuiskaan edessäni olevaan mikrofoniin. Enempää sanoja en löydä. Mieleeni nousee kauan sitten kirjoittamani tarina. Tästä matka vasta alkaa."

8 kommenttia:

  1. Mahtavaa! Täällä heti yksi innokas unelmien toteutumista seuraamaan jäävä kollega �� Ihania uusia tuulia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Pia! Ja tervetuloa seuraamaan blogiani! Uutta ja jännää taas tämäkin. :)

      Poista
  2. Hei, täällä yksi opiskelukaveri :) Kiva juttu kun aloitit blogin. Olen googlettanut vaikka kuinka, mutta löytänyt ennen näiden opiskelujen alkamista vain yhden blogin jonka takana on kirjoittamisen opiskelija. Nyt tiedän lisäkseni jo ainakin viisi. Minä uskon että tämä opiskelu on hyvä matka, odotan innolla mitä kaikkea se eteemme tuo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei minttumaria! Kiva kun kävit vierailemassa – olithan yksi innoittajani tämän blogin aloitukseen. :) Mukavaa että meitä on jo niin monta. Tästä tulee varmasti matka, joka on taltioimisen arvoinen.

      Poista
  3. Hei Amelie! Huippujuttu että aloitit blogin! Mielenkiintoista lukea mikä kutakin opintoihin motivoi. Oma unelmani on lennokkaasti kirjoitettu tietokirja tytöille ulkonäköpaineista. Toivotaan että meidän kaikkien haaveet ovat jonain päivänä totta! Vaikka onhan jo pelkkä kirjoittamisen opiskeleminenkin toteutunut pitkäaikainen haave, ainakin mulle!:)
    Terkuin Genevestä,
    Yks Aino
    eikaitaas.wordpress.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Yks Aino! Kiva kun kävit kurkkaamassa blogiani! Toivotaan tosiaan että haaveemme toteutuvat aikanaan. Ainakin ollaan hyvää vauhtia menossa niitä kohti, ja sehän riittää tällä hetkellä. :)

      Poista
  4. Morjens täältä eteläisestä Intiasta! Tänne muuttaessa minulla oli yksi tavoite - kehittyä ihmisenä. Sinun listasi on aika paljon yksityiskohtaisempi, mutta selvästikin jaamme myös ainakin tuon tavoitteen kirjoittajana kehittymisestä, siksi kai samalle kurssille päädyimme :) Mukava verkostoitua tällä tavoin blogeinkin välityksellä. Onnea matkaan ja menestystä kaikissa tavoitteissasi!

    VastaaPoista